Panele kuchenne są narażone na zanieczyszczenia takie jak tłuszcz czy osad z mydła, dlatego wymagają szczególnej pielęgnacji. Powierzchnie szklane należy myć delikatnymi środkami bez substancji ściernych, aby nie porysować ich gładkiej struktury, np. płynem do mycia szyb, z kolei plastik można oczyścić klasycznym mleczkiem.

Spis treści

    Panele kuchenne, np. wykonane ze szkła, zapewniają oryginalny design, a jednocześnie są stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości. Dostępne są w bogatym wzornictwie i wariantach kolorystycznych, dlatego będą stanowić wyjątkowy dodatek do kuchni w każdym niemalże stylu.

    Jak czyścić szklane panele kuchenne?

    Szklane panele kuchenne to chętnie wykorzystywany trend w aranżacji kuchni. Szkło prezentuje się bardzo oryginalnie i elegancko, a jednocześnie skutecznie chroni ściany przed zabrudzeniami, np. tłuszczem czy wilgocią. Szklane powierzchnie są bardzo delikatne, dlatego podczas ich czyszczenia należy zachować szczególną ostrożność, by nie doprowadzić do ich porysowania. Z niewielkimi zanieczyszczeniami poradzi sobie wilgotna szmatka lub klasyczny płyn do mycia szyb oraz ręcznik papierowy. Tłusty osad skutecznie usunie płyn do mycia naczyń lub specjalny środek do usuwania plam z tłuszczu.

    Domowe sposoby na czyszczenie szklanych powierzchni

    Zwolennicy naturalnych preparatów czyszczących mogą skorzystać z domowych sposobów na zabrudzenia na szklanych panelach. Wystarczy do butelki ze spryskiwaczem wlać czystą wodę i odrobinę octu spożywczego. Tak przygotowaną mieszanką należy spryskać zabrudzoną powierzchnię, a następnie dokładnie oczyścić miękką czystą ściereczką. Umycie szkła octem nie tylko skutecznie usunie z niego tłuste plamy, ale i nada mu piękny połysk.

    Jak myć panele, aby nie było smug?

    Po oczyszczeniu paneli z tłuszczu na ich powierzchni mogą pozostać nieestetyczne smugi. Aby się ich pozbyć, wystarczy dokładnie wypolerować szkło niestrzępiącym się ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką z mikrofibry. Szklane panele kuchenne, zwłaszcza umieszczone w okolicy kuchenki gazowej czy zlewu, łatwo ulegają zabrudzeniu. By ich czyszczenie nie zajmowało dużo czasu, warto po każdym zabrudzeniu przetrzeć je ręcznikiem papierowym delikatnie nasączonym środkiem odtłuszczającym bądź płynem do mycia szyb.

    Warto również pamiętać, że szklanych paneli kuchennych nie należy myć silnymi detergentami ani pastami, które mogą nie tylko rysować gładką powierzchnię ze szkła, ale również z biegiem czasu wpłynąć na jej delikatne zmatowienie i utratę naturalnego blasku.

    Jak czyścić panele kuchenne podłogowe?

    Odpowiednio pielęgnowane i regularnie myte panele podłogowe w kuchni posłużą domownikom przez wiele lat. Do mycia pojedynczych plam najlepiej użyć lekko wilgotnej miękkiej szmatki i delikatnie pocierać nią zabrudzoną powierzchnię. Na silniejszy brud można zastosować gotowe preparaty czyszczące przeznaczone do mycia paneli, których skład różni się np. od preparatów do mycia klasycznych płytek ceramicznych. Przeciwnicy sklepowych detergentów mogą skorzystać z domowych sposobów na plamy na panelach takich jak ocet spożywczy, benzyna ekstrakcyjna czy płyn do mycia naczyń. Należy jednak pamiętać, aby nie stosować ich bezpośrednio na powierzchnię paneli, tylko rozcieńczyć wcześniej wodą, a po wyczyszczeniu delikatnie wytrzeć do sucha czystą ściereczką.

    Jak pielęgnować podłogowe panele laminowane?

    Laminowane panele podłogowe cieszą się uznaniem ze względu na swój elegancki wygląd, trwałość oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Podczas mycia podłóg laminowanych nie należy przesadzać z ilością wody, ponieważ jej nadmiar może powodować pęcznienie i nieestetyczne zniekształcenia. Podczas sprzątania w pierwszej kolejności należy usunąć z powierzchni paneli kurz, resztki jedzenia i pył, np. za pomocą odkurzacza i szczotki zakończonej miękkim włosiem. Do zwykłego odświeżenia podłogi wystarczy lekko wilgotny mop lub szmatka do podłogi, z kolei na większe zabrudzenia lepiej użyć gotowego środka przeznaczonego do mycia podłóg laminowanych.

    Panele kuchenne plastikowe

    Kuchenne powierzchnie wykonane z plastiku można oczyścić klasycznym mleczkiem do pielęgnacji i konserwacji paneli. Wyjątkowo wygodne w użytkowaniu są preparaty w sprayu, które wystarczy rozpylić na zabrudzonej powierzchni i delikatnie szorować ją, np. miękką gąbką bądź ściereczką z mikrofibry. Na rynku dostępne są również inne gotowe i profesjonalne środki do mycia paneli zarówno ściennych, jak i podłogowych, które są delikatne w działaniu, a jednocześnie bardzo skuteczne. Stosując taki preparat, należy skończonym myciu dokładnie usunąć jego resztki z powierzchni paneli, np. wykorzystując do tego wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy.

    Jak chronić panele kuchenne przed zarysowaniem?

    Rysy na panelach podłogowych może spowodować nie tylko niesprzątany piasek, ale i przesuwanie mebli, dlatego nóżki stołów czy krzeseł, z których często się korzysta, warto podkleić specjalnymi filcowymi podkładkami. Podczas remontu pod meble, które ciężko jest unieść, wystarczy podłożyć miękki ręcznik bądź koc, który ochroni panele przed zarysowaniem w trakcie przenoszenia domowego wyposażenia.

    Na wygląd paneli kuchennych ma również wpływ temperatura, która w przypadku ogrzewania podłogowego nie powinna w warstwie wierzchniej wynosić więcej niż 28℃. Niemniejsze znaczenie ma również wilgotność powietrza w pomieszczeniu. Jej optymalny poziom mieści się między 55 a 65%, pozwoli on na uniknięcie niebezpieczeństwa tworzenia się nieestetycznych szczelin w podłodze.

    Tagi:

    Czy ten artykuł był pomocny?

    1