Płytki podłogowe w kuchni są narażone na działanie tłuszczu, kurzu i resztek jedzenia. Jak usunąć zabrudzenia, żeby nie zniszczyć podłogi? Poznaj najważniejsze zasady czyszczenia kuchennych kafli podłogowych.

Spis treści

    Płytki kuchenne – zarówno ceramiczne, jak i naturalne – wymagają starannej pielęgnacji i czyszczenia. Zabrudzenia płytek w kuchni można usunąć za pomocą detergentów lub środków przygotowanych własnoręcznie.

    Rodzaje płytek do kuchni

    Szukając płytek kuchennych, należy zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd i cenę, ale również parametry, które decydują m.in. o ich trwałości. Najpopularniejszym materiałem stosowanym na podłogi i ściany kuchenne jest płytka ceramiczna, którą cechuje różnorodność wzorów i faktur, stosunkowo niska cena oraz duża dostępność. Ceramiczne płytki podłogowe do kuchni mogą mieć różne wymiary, skład i kolor. Są łatwe zarówno w układaniu, jak i w użytkowaniu. Duża popularność płytek ceramicznych jest związana przede wszystkim z ich odpornością na wodę i chemikalia. Są one wytrzymałe na obciążenia i zmiany temperatury, dlatego można je stosować m.in. na ogrzewanie podłogowe. Nieco rzadziej wybierane są płytki kamienne, które są droższe i mniej odporne na zabrudzenia. W porównaniu do gresu kamień naturalny jest mniej podatny na pęknięcia i inne uszkodzenia mechaniczne.

    Jak czyścić ceramiczne płytki kuchenne?

    Płytki ceramiczne nie przyjmują brudu oraz wilgoci, co nie zmienia faktu, że nie wymagają odpowiedniego traktowania. Kluczem do nienagannego wyglądu płytek jest przede wszystkim regularna i systematyczna pielęgnacja. Do najpopularniejszych rodzajów ceramiki należy glazura, gres i terakota – to właśnie od wybranego rodzaju zależy sposób pielęgnacji oraz czyszczenia. Gres polerowany warto zaimpregnować specjalnym preparatem, natomiast do płytek szkliwionych można stosować wyłącznie wodę lub delikatne detergenty. Mogą to być środki uniwersalne lub przeznaczone do konkretnego materiału. Zastosowanie produktów dostępnych na sklepowych półkach pomoże uchronić płytki przed zabrudzeniami z kawy, herbaty i tłuszczów, a poza tym zmniejszy ryzyko rozwoju wykwitów. Można również skorzystać z metod naturalnych, a zarazem ekologicznych, takich jak ocet, soda lub woda utleniona. Ocet doskonale usuwa kamień oraz bakterie chorobotwórcze i tłuste plamy. Wystarczy zmieszać ocet z wodą w proporcji 1:2 i za pomocą ściereczki lub gąbki usunąć zabrudzenia. Dobrym sposobem na płytki w kuchni na podłodze jest zastosowanie mieszanki wody utlenionej i wody w proporcji 1:1. Jeśli na podłodze pojawiła się pleśń, to taki roztwór należy pozostawić na płytkach na około godzinę. Trudne do usunięcia plamy można czyścić za pomocą specjalnej pasty stworzonej z połowy szklanki sody oczyszczonej zmieszanej z sodą kalcynowaną, boraksem, kamieniem winnym, mydłem kastylijskim i olejkami eterycznymi (po dwie łyżki). Taki detergent usuwa zabrudzenia zarówno z płytek, jak i fug.

    Zasady czyszczenia kafelek w kuchni

    Sprzątając podłogę kuchenną, należy pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad. Przede wszystkim warto używać produktów, które nie odbarwią płytek i nie pogorszą ich wyglądu. Niektóre produkty do czyszczenia powierzchni mogą spowodować nieodwracalne zmiany, takie jak rysy czy pęknięcia. W związku z tym, sięgając po produkt do czyszczenia, należy dokładnie zwrócić uwagę na jego skład i przeznaczenie. Silne zabrudzenia płytek należy usunąć za pomocą środków odtłuszczających, które po użyciu należy dokładnie zmyć. Płytki podłogowe w kuchni należy uprzednio odkurzyć i usunąć wszelkie stałe zabrudzenia. Kafelki najlepiej odkurzać specjalną szczotką z naturalnym lub syntetycznym włosiem, które chroni płytki przed zarysowaniem. Środek, z którego korzystamy po raz pierwszy, warto wypróbować na płytce w mało widocznym miejscu.

    Jak czyścić płytki z kamienia?

    Zabrudzenia na płytkach kamiennych to spore wyzwanie. W tym przypadku ekologiczne detergenty mogą nie spełnić swojej funkcji. Należy pamiętać, że naturalny środek z octu może doprowadzić do jeszcze gorszego efektu i zniszczenia płytki (najbardziej destrukcyjnie działa na wapno). Pomimo tego, że płytki kamienne są wytrzymałe i odporne na eksploatację, to wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Płytki do kuchni na podłogę wykonane z marmuru lub granitu powinny być zabezpieczone preparatami, które uchronią je przed wnikaniem brudu. Impregnat ochronny należy nakładać po uprzednim umyciu i wysuszeniu podłogi. Podłogi z kamienia można czyścić wodą i delikatnym detergentem, natomiast silne zabrudzenia z kamienia usuwa się detergentami przeznaczonymi specjalnie do tego materiału. Istnieją również preparaty, które nabłyszczają kamień, pozostawiają efekt matu lub uwydatniają jego strukturę.

    Jakie płytki na podłogę do kuchni będą najlepsze?

    Zarówno płytki z kamienia, jak i ceramiczne wymagają odpowiedniej pielęgnacji i regularnego usuwania zabrudzeń. Pomimo dużej wytrzymałości płytek kamiennych należy zwrócić szczególną uwagę na ich parametry. Kafelki na podłogę do kuchni wykonane z marmuru czy granitu powinny mieć jak najmniejszą klasę ścieralności. Bardzo istotna jest także ich nasiąkliwość i właściwości szkliwa. Marmur wymaga systematycznej impregnacji, ponieważ jest podatny na uszkodzenia. Podłoga granitowa jest lepsza w utrzymaniu czystości, a piaskowiec wręcz odwrotnie. Płytki ceramiczne są mniej porowate, a więc bardziej odporne na wilgoć i wnikanie zabrudzeń. Poza tym są łatwiejsze do czyszczenia i nie wymagają impregnowania. W porównaniu do podłóg kamiennych płytki ceramiczne nie są tak odporne na pękanie. Zarówno gres, jak i płytki z kamienia są funkcjonalne i efektowne, a ostateczny wybór zależy od budżetu i preferencji inwestora.

    Tagi:

    Czy ten artykuł był pomocny?

    1