Postępujące niszczenie środowiska wymaga od człowieka radykalnych działań. Wprowadzając ekologię do domu, troszczy się on o matkę naturę. Co ciekawe, nie trzeba wiele, aby we własnych czterech ścianach móc dbać o środowisko.

Spis treści

    Aby żyć bardziej ekologicznie, warto zacząć od oszczędnego gospodarowania wodą i energią. Należy również zwrócić uwagę na używanie przedmiotów wielokrotnego użytku i recykling odpadów. Są to proste czynności, które z czasem wchodzą w krew.

    Ekologia a racjonalne gospodarowanie wodą

    Pojęcie „ekologia” jest powszechnie znane, uczniowie uczą się o niej szkole, dorośli czytają o niej w gazetach i na poświęconych jej stronach internetowych. Ze względu na postępującą degradację środowiska mówienie i pisanie o niej jest jak najbardziej uzasadnione. Ekologia to nauka badająca zależności między organizmami a środowiskiem i między poszczególnymi organizmami. Jest to termin związany z ochroną powietrza, wód, gleb, a nawet samego człowieka.

    Nikogo już nie dziwią wielkie akcje sprzątania świata czy sadzenie nowych drzew. Wszystkie te działania pomagają uporać się z degradacją otaczającego świata. Jednak, aby móc skutecznie walczyć z zanieczyszczeniem środowiska, człowiek musi zacząć od zmiany swojej postawy. Ekologię do domu może zacząć wprowadzać od wyrobienia w sobie nawyku oszczędzania wody. Specjaliści obliczyli, że już za 25 lat mogą skończyć się światowe zasoby słodkiej wody. Wynika to ze wzrostu zaludnienia Ziemi. Na szczęście, zmniejszając tzw. ślad wodny, można ten proces zahamować. Poprzez zwykłą zmianę nawyków jedna osoba jest w stanie zaoszczędzić nawet 3 litry wody dziennie. Jak to zrobić? Należy zacząć od wymiany uszczelki w cieknącym kranie. Zamiast kąpieli lepiej wziąć szybki prysznic, a w czasie mycia zębów lub golenia się zakręcić kran. Działaniem proekologicznym jest także montowanie filtrów do wody deszczowej, której można używać np. do nawadniania roślinności w przydomowym ogródku. Ponadto dobrą decyzją jest zaopatrzenie się w baterie bezdotykowe i słuchawki prysznicowe z wodooszczędnymi końcówkami.

    Ekologia to również oszczędność energii

    Założenia ekologicznego trybu życia uwzględniają również oszczędne gospodarowanie energią. Cel ten można zacząć realizować od wyposażenia domu jedynie w sprzęt energooszczędny oznaczony symbolem A+++. Planując zakup lodówki, najlepiej rozejrzeć się za chłodziarką z automatyczną funkcją rozmrażania z systemem no frost. Dzięki niemu na ścianach lodówki nie osadza się szron i lód, które zwiększają wykorzystanie energii. Specjaliści obliczyli, że pół centymetra szronu zwiększa zużycie prądu o 20%. W kuchni najlepiej zdecydować się na kuchenkę indukcyjną, która zużywa o 25% mniej energii niż żeliwna i o 10% mniej niż ceramiczna. Działaniem proekologicznym jest również systematyczne zmienianie zbiornika kurzu w odkurzaczu. Nadmiernie wypełniony worek jest w stanie zwiększyć zużycie energii o 50%. Powszechnym błędem jest też pozostawianie urządzeń w trybie czuwania. Generuje to niepotrzebne koszty.

    Aby zmniejszyć zużycie energii, warto pamiętać o zamykaniu drzwi pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi. Dzięki temu możliwe jest obniżenie kosztów ogrzewania nawet o 10%. Tyle samo można zaoszczędzić, dbając o dobrą izolację okien. Do 20% oszczędności energii daje niezakrywanie grzejników, np. mokrym ręcznikiem.

    Bardzo dobrą decyzją jest wyposażenie domu w żarówki energooszczędne. Specjaliści podkreślają, że popularne obecnie żarówki LED zużywają o przeszło 50% mniej energii elektrycznej niż żarówki tradycyjne.

    Ekologia w kuchni

    Poza lodówką i kuchenką indukcyjną produktem ekologicznym, używanym na co dzień w kuchni, jest parowar. Pozwala on na przygotowanie lekkostrawnego posiłku bez konieczności korzystania z kilku garnków i palników kuchenki. Najbardziej oszczędnym polecane są parowary trzypiętrowe, dzięki którym za jednym razem można przygotować kilka produktów bez obaw, że ich zapachy się wymieszają. Zaletą tego urządzenia jest też szybkość działania. Wynika to z temperatury unoszących się w powietrzu drobinek wody, jest ona wyższa niż temperatura wrzątku. Ponadto gotowanie w parowarze nie pozbawia warzyw koloru i nie „wzbogaca” ich w szkodliwe substancje, których pełno w smażonej żywności.

    Osoby propagujące edukację ekologiczną, które wolą piec niż gotować, mogą zdecydować się na akcesoria do pieczenia wytwarzane z materiałów z recyklingu. Takie przedmioty nie są gorsze jakościowo od innych produktów z tej samej kategorii, a ich cena z reguły nie jest wyższa.

    Przedmioty wielokrotnego użytku i recykling w służbie ekologii

    Pojęcie ekologia, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinno być impulsem do działania. Ważne, aby postawę proekologiczną kształtować już od najmłodszych lat. Dla osób wychowywanych w ten sposób troska o środowisko naturalne jest odruchem bezwarunkowym. Dzięki niemu dzieci zamiast wody w plastikowej butelce wybierają tę w szklanym opakowaniu. Wszechobecna edukacja ekologiczna sprawiła, że już teraz coraz chętniej klienci sklepów i marketów sięgają po torby ekologiczne z płótna lub z banerów reklamowych. Postawę proekologiczną można udowadniać również w trakcie zakupów, podczas których nie wystarczy zaopatrzyć się w torbę wielokrotnego użytku. Stojąc przed sklepowymi półkami, uginającymi się pod ciężarem żywności w kolorowych woreczkach, dobrze jest wybierać produkty w opakowaniach z materiałów biodegradowalnych albo nadających się do recyklingu.

    Recykling, czyli podział śmieci na odpady organiczne, papierowe, z tworzyw sztucznych, metalu, szkło przezroczyste, szkło kolorowe, pozwala na oszczędność energii, surowców i środowiska naturalnego. Stosując go we własnym domu, należy zadbać zarówno o odpowiednią ilość pojemników na odpady, jak i o to, aby segregowane śmieci były suche i czyste.

    Tagi:

    Czy ten artykuł był pomocny?